De bijna mama tag

By maart 24, 2017 , ,

zwangerschapstest

Deze tag voor aanstaande moeders heb ik al op verschillende blogs voorbij zien komen. (oorspronkelijk afkomstig van Betty) En als bijna-mama leek het me leuk deze ook in te vullen!


Had je al lang een kinderwens voordat je zwanger werd?
Zo lang ik me kan heugen wist ik dat ik ooit kinderen wilde. Ook wilde ik altijd graag een redelijk jonge moeder zijn. Maar zoals zoveel in het leven, kun je ook zoiets niet plannen, alleen maar hopen. Sinds maart 2015 woon ik samen met mijn vriend. Hij werkt fulltime en ik studeer een voltijds hbo studie toegepaste psychologie. Het kriebelde al langer bij ons om aan kinderen te beginnen, maar hiervoor moesten we natuurlijk wel een afweging maken. Proberen zwanger te worden tijdens of na de studie? Dit is uiteindelijk tijdens geworden. We wilde niet nog vijf jaar wachten en de thuisstudie kun je zelf inplannen. Je mag er 4 tot 6 jaar over doen, waardoor er flexibiliteit mogelijk is.
Binnen een half jaar was het raak en bleek de test positief!

Had je van tevoren verwachtingen over je zwangerschap?
Eigenlijk niet. Ik wist dat ik heel erg blij zou zijn zodra ik zwanger zou zijn maar wist verder niet wat ik moest verwachten. Elke zwangerschap is immers anders. Omdat ik al heel mijn leven kamp met veel hoofdpijn en migraine, hoopte ik stiekem dat dit met de zwangerschap beter zou gaan. Ook omdat het bij mij voor een groot deel hormonaal is. Helaas was de hoofdpijn de eerste maanden vele malen erger, ook omdat ik geen sterkere medicatie mocht nemen. Gelukkig gaat het de laatste maanden van de zwangerschap qua hoofdpijn wel veel beter. Beter dan het ooit geweest is.

Wat ging er door je heen toen je een positieve zwangerschapstest in handen kreeg?
Ontzettend veel vreugde maar ook ongeloof. Bij de eerste test waren de teststreepjes wat onduidelijk, waardoor ik teveel twijfelde en eigenlijk niet overtuigd was. Toen ik echter een foto van de test maakte en het op een forum plaatste, waren de reacties duidelijk. Iedereen feliciteerde me met mijn zwangerschap. De dag erna heb ik een Clearblue test gedaan. In plaats van een streepje, komt daar simpelweg te staan 'zwanger of niet zwanger'.  Ook kun je dan direct zien hoe lang je zwanger bent. Samen met mijn vriend wachtten we gespannen op de uitslag en ja hoor, bingo! Duidelijk zwanger. We hebben gedanst en gesprongen door de kamer!

Had je een voorkeur voor een zoon of een dochter?
Omdat dit ons eerste kindje is, maakt het me niet veel uit. Je kiest immers gewoon voor een kindje, niet specifiek voor een jongen of meisje. Alhoewel ik wel moet toegeven dat ik ooit nog eens een meisje wil. Dit is iets wat ik me altijd voorstel, ooit nog eens een meisje te krijgen.

echo baby


Had je van tevoren al een duidelijk idee over welke babyspulletjes je wilde hebben? Wat heb je daar uiteindelijk van gekocht?
Ik ben dol op babyspulletjes en kleertjes kopen, welke zwangere is dat nou niet!? Mede om die reden wilde ik heel graag weten of we een jongen of een meisje zouden krijgen. En natuurlijk waren we gewoon onwijs nieuwsgierig. Met 13 weken deden we een pretecho in België en bleek het een jongen. Ontzettend leuk! Vanaf toen kon ik natuurlijk los met kleertjes en ideeën voor de babykamer. We zijn dus ook pas toen begonnen met brainstormen over de kamer. Ook hebben we veel geluk met de zus van mijn vriend, die drie jongetjes heeft en net uit de babyfase is. Heel veel kleertjes en spulletjes hebben we dus overgenomen. Ook dingen zoals de box, maxicosi enz.

Hoe vind je het om een steeds dikkere buik te krijgen?
In het begin, als je net zwanger bent, vind je het vaak jammer dat niemand dit nog ziet want zelf kun je het wel van de daken schreeuwen! Zodra er langzaam een buikje zichtbaar werd, was ik dus ook erg blij. Ik ben zwanger en iedereen mag het weten! Maar wat begint als een klein schappelijk buikje, word natuurlijk steeds groter en zwaarder. Nu ik 36 weken zwanger ben, is het heel wat gewicht dat je mee zeult. Vooral als je klein van stuk bent, zoals ik. Momenteel vind ik mijn grote zware buik dus alleen maar lastig. Het zit in de weg en belemmert me maar dat hoort er nu eenmaal bij. De laatste weken van de zwangerschap kunnen nu eenmaal zwaar zijn, letterlijk!

Had/heb je twijfels en onzekerheden tijdens deze zwangerschap?
Natuurlijk had en heb ik die. Zeker in het begin. Wat mocht ik nu allemaal niet meer nu ik zwanger ben qua voeding, medicatie enz. Je wil natuurlijk het beste voor je kind en je kindje op geen enkele manier schaden. Belangrijk is wel hier niet in door te slaan. Je kunt gewoon rekening houden met het feit dat je zwanger bent maar toch genieten. Naast die twijfels komen ook onzekerheden. Zeker op het moment dat je lichaam duidelijk begint te veranderen. Als je buik groter wordt, je aankomt, je borsten veranderen en je allerlei andere vreemde kwaaltjes krijgt, kun je je als vrouw best onzeker voelen. Maar je lichaam verandert nu eenmaal en na de bevalling komt het meeste vanzelf wel weer goed. Ik ben benieuwd hoe mijn lichaam zich na de bevalling gaat herstellen.

Doe je iets om je voor te bereiden op de bevalling?
Vanwege medicijn gebruik heb ik een medische indicatie, wat wil zeggen dat ik in het ziekenhuis moet bevallen. Nu wilde ik dit sowieso al, dus ik heb hier geen problemen mee. De bevalling zelf zal ook niet medisch zijn, het gaat over extra observatie van mij en het kindje na de bevalling. De kans bestaat dus dat we 24 uur in het ziekenhuis moeten blijven. Hier heb ik zelf geen problemen mee. Het is alleen maar fijn dat ze dit voor de zekerheid doen. Verder bereid ik me voor in de standaard praktische dingen, zoals een informatiebijeenkomst over bevallen in het ziekenhuis, een korte zwangerschapscursus, de vluchtkoffer klaar hebben, het bed op klossen enz. De rest probeer ik op me af te laten komen. Elke bevalling is anders, dus hoe het zal gaan verlopen en of ik pijnbestrijding wil kan ik nu nog niet beoordelen.

zwanger hond

Waar kijk je heel erg naar uit als je baby er straks is?
Hem gewoon eindelijk vast te kunnen houden! Knuffelen, kussen, wandelen... Ik ben zo nieuwsgierig hoe hij eruit gaat zien en hoe het leven met een kleintje gaat zijn. Bovendien ben ik het zwanger zijn helemaal zat, dus ik kijk er ook naar uit om na de herstelperiode weer klachtenvrij te zijn!

Valt de zwangerschap je tot nu toe mee of tegen?
De zwangerschap is me eerlijk gezegd helaas wel tegen gevallen door de vele klachten die al vanaf het begin van de zwangerschap optraden. Misselijkheid maakte plaats voor migraine aanvallen, om vervolgens vanaf week 20 over te gaan in bekkenpijn. Ik heb dus al erg lang veel pijn in rug, schaambot en liezen waardoor kleine dingetjes al veel moeite kosten. Gelukkig zijn er ook momenten waarop ik kan genieten, zoals de kleine zien op de echo, hem voelen schoppen en bewegen, zijn hikjes te voelen en uit te kijken naar het moment dat ik hem kan vasthouden.


Ik ben benieuwd naar jullie zwangerschapservaringen. Natuurlijk mag de tag gerust overgenomen worden als je het leuk vind deze ook zelf in te vullen!

You Might Also Like

4 reacties